Spring naar de inhoud

De clitoris, een kleine penis?

  • door

Ontdek de andere kant van de clitoris…

Het is een orgaan dat lang goed verborgen is gebleven: veel mensen denken dat het om een soort kleine uitstulping bovenaan de vulva gaat. De – zeer recente – 3D-modellen van de clitoris laten toe te zien hoe dit orgaan in mekaar zit: het heeft vertakkingen, vier in totaal, die als het ware te paard zitten op de vagina.

“Het externe deel van de clitoris is slechts een tiende van zijn totale grootte”, legt FUN seksuologe Ava Oiknin uit.

vagina-anatomy-clitoris

Zowel penis als clitoris kunnen een erectie hebben

Beginnen wij het begin : als embryo zijn onze genitaliën nog niet gevormd maar zien we er min of meer vrouwelijk uit. De chromosomen moeten hun bijdrage nog leveren om de meisjes van de jongetjes te onderscheiden.

Ava : “Het Y chromosoom zet de vorming van een penis in gang, terwijl de combinatie van twee X chromosomen voor een vrouwelijk geslachtsorgaan zorgt. Hetzelfde orgaan neemt dus twee verschillende vormen aan: de urineleider binnenin de penis met bovenaan de glans bij de man, bij de vrouw zit de urineleider apart van de clitoris met voorhuid.”

Nog een punt van overeenkomst tussen penis en clitoris : Zowel het mannelijke als het vrouwelijke orgaan bestaat uit corpora cavernosa of zwellichamen die zich bij opwinding en aanrakingen vullen met bloed. De clitoris kan dus ook een erectie hebben. Maar een groot verschil tussen de twee is de mate van gevoeligheid: de clitoris is het enige orgaan dat geen andere functie heeft dan genot en telt liefst 8000 zenuwuiteinden. Ter vergelijking: de penis heeft er slechts zo’n 4000.

Clitoraal of vaginaal? Alle wegen leiden naar het orgasme

Hoewel clitoris en penis dus een gemeenschappelijke oorsprong en veel punten van overeenkomst hebben, onderscheiden ze zich door hun structuur.

Ava: “De clitoris bestaat uit twee armen van elk ongeveer 10 cm lang en vestibulaire zwellichamen die zich intern onder de grote schaamlippen uitstrekken. De G-plek is de plaats waar deze vier vertakkingen zich verdelen en de stimulatie van de G-plek is eigenlijk een stimulatie van de clitoris van binnenuit.”

Er zijn dus geen twee vormen van orgasme, clitoraal of G-spot / vaginaal, maar wel één orgasme door externe stimulatie en een ander door interne stimulatie van de clitoris, en ze gaan meestal hand in hand…

Ava: “Het zwellen van de clitoris kun je vergelijken met een ballon die onder invloed van de stroom van bloed opzwelt. De gevoelige zenuwuiteinden komen aan de oppervlakte te liggen en worden tot het uiterste geprikkeld, wat ervoor zorgt dat we een orgasme krijgen.”

Wil je alles leren over de clitoris en het vrouwelijke orgasme? Boek dan snel je FUN Party.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *