Spring naar de inhoud

Onze sekstoys, waar komen ze vandaan?

  • door

Op bezoek in de Sekstoyfabriek……

Een industriegebied in een stad in Noord-Duitsland bezoeken… dat klinkt niet bepaald als een prettig reisdoel. Maar als je de deur van het pand van FUN Factory in Bremen opent kan je niet anders dan vrolijk worden. Hier is alles kleurrijk, modern en gastvrij. Felgekleurde sextoys op de planken, geurige koffie en gebakjes in de kantoorkeuken en de hond-mascotte loopt die rustig de trappen afloopt. « De ziel van het merk is FUN, vrolijkheid, en dat wordt hier helemaal belichaamd », zo verwelkomt Stefanie Höwel ons, artistiek directeur van FUN Factory.

Kwaliteit “Made in Germany”

FUN Factory werd in 1996 opgericht door twee ingenieurs die speelgoed voor hun vrouwen bricoleerden in hun garage. Vandaag hoort het merk FUN Factory thuis bij de grote fabrikanten wereldwijd. Elk jaar worden er meer dan een miljoen FUN Factory-speeltjes verkocht. Maar het bedrijf blijft trouw aan de roots: alle vibrators en dildo’s worden nog steeds vervaardigd in de fabriek in Bremen, en nergens anders. De kwaliteit “Made in Germany” is de trots van het merk en is een van de sterke punten ten opzichte van concurrenten. « Als we aandacht besteden aan de kwaliteit van wat we eten of de kleding die we dragen, moeten we ook kijken naar de kwaliteit van onze seksspeeltjes», zegt Stefanie Höwel.

In een markt gedomineerd door Chinese productie van lage kwaliteit, is FUN Factory de grote Europese uitzondering. De seksspeeltjes zijn zo ontworpen dat men op beide oren kan slapen: medische siliconen, vrij van parabenen, weekmakers en andere chemicaliën, zacht voor de gevoelige slijmvliezen,.. « In elke fase van het productieproces zijn er checks die de hoge standaardkwaliteit van FUN Factory waarborgen », verklaart Michael Stauber, die ons begeleidt in de sectie “productie” van de site in Bremen.

Knowhow die het verschil maakt

Vanaf zes uur ‘s ochtends al zijn zestig mensen aan de slag om de dagelijkse productie van om en bij de 1500 stuks te realiseren*.

De sfeer is echter verre van hectisch: iedereen neemt zijn tijd en werkt zorgvuldig. Michael laat ons het begin van de keten zien: grote bakken vloeistof die siliconen en kleurstoffen bevatten. « Een blender mengt de twee en er komt een soort gelei uit die vervolgens in de mallen wordt gegoten », legt Michael uit. Elke toy heeft zijn eigen mal. « Vervolgens verwarmen we de gevulde vormen en na 20 tot 30 minuten is het speelgoed gehard», vervolgt Michael. Afhankelijk van het model stopt de operatie daar: een dildo heeft niet meer werk nodig.

Een vibrator is ingewikkelder, die moet een motor en bedieningsknoppen hebben. Het meest complexe speelgoed om te maken zijn de Cobra toys voor mannen, omdat het om een combinatie gaat van een siliconen deel uit de mal en een hard deel waarin de motor huist, en de geisha balletjes, – merknaam SMARTBALLS®, waarbij de siliconen onder hoge druk en temperatuur rond de harde balletjes binnenin worden gerokken.

FUN Factory heeft al zijn productiemethoden zelf ontwikkeld. Ook de machines die bepaalde toys maken zijn door hen zelf op maat ontworpen. Dat maakt het speelgoed uniek in de wereld.« Het is onze knowhow die het verschil maakt », zegt Michael Stauber.

Niets wordt aan het toeval overgelaten

Eenmaal zorgvuldig verpakt, vertrekken de afgewerkte sekstoys naar Tina in het magazijn. Zendingen worden klaargemaakt naar handelaars, of naar de FUN consulenten van Fun Factory, die home Party’s organiseren in Frankrijk, België en Luxemburg. « We verzenden naar alle landen van de wereld, de VS, China, Israël, Zuid-Afrika … ik heb al pakketjes voor Mongolië gemaakt! », lacht Tina.

*Reportage gerealiseerd in mei 2016

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *