Spring naar de inhoud

5 voordelen van Edgen en hoe eraan te beginnen.

 • door

Wat is Edgen?

Edgen is een techniek om op een natuurlijke manier je seksuele uithoudingsvermogen te leren controleren en te verlengen. 
Je stopt jezelf vlak voor het klaarkomen, dus net “on the edge”, op het randje van het orgasme. Na een tijdje begin je weer opnieuw op te bouwen.

Het is momenteel best een populaire techniek om toe te passen om jezelf (en anderen) “betere orgasmes” te kunnen geven. Maar eigenlijk bestaat Edgen al tientallen jaren. De techniek werd uitgevonden om mensen te helpen hun orgasme te leren uitstellen, bijvoorbeeld bij vroegtijdige zaadlozing en andere problemen.

Het klinkt misschien als een leuke en makkelijke techniek voor een beter seksleven, maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Het is een oefening die je wel een tijdje moet doen, voor je er effectief de voordelen van langer kunnen volhouden in bed en krachtigere orgasmes kunt uithalen.

5 voordelen van Edgen

 1. Het helpt je om je orgasme beter te leren controleren en te vertragen.
 2. Edgen kan helpen om makkelijker (te leren) klaarkomen.
 3. Je leert je eigen lichaam en dat van je partner beter kennen.
 4. Je leert nieuwe seksuele technieken en handelingen, niet enkel penis-in-vagina-seks.
 5. Je uiteindelijke, uitgestelde, orgasme word heel erg krachtig.

FF_BRAND_2018-08_7990 Kleiner

Hoe begin je eraan?

Je kan gewoon thuis beginnen met Edgen. Het is geen schadelijke of gevaarlijke techniek. Voor je eraan begint, is het wel handig om even de verschillende fases van opwinding te bekijken. Je gaat die fases ook leren herkennen bij jezelf en op die manier nog beter leren aanvoelen hoe dicht bij je orgasme je je precies bevindt. 

De verschillende fases

FF_BRAND_2019-05_2148 kleiner

Fase 1 is de Opwindingsfase. Tijdens deze fase wordt je huid lichtjes roze, je spieren spannen zich op, je hartritme versnelt en bloed stroomt in snel tempo richting je geslachtsdelen. De vagina wordt vochtig en de teelballen trekken zich lichtjes terug. 

Fase 2 is de Plateaufase. In deze fase zal alles wat er in de vorige fase met je lichaam gebeurde nog intenser worden. Je lichaam bereid zich voor op een orgasme. Dit is dus de fase waar je je opwinding gaat onderbreken.

Fase 3 is het Orgasme. Heel wat spieren in je lichaam gaan zich ongecontroleerd samentrekken. De vagina wordt extra vochtig, de penis heeft in de meeste gevallen een zaadlozing. Dit is de fase die je probeert te vermijden als je gaat Edgen, tot je er helemaal klaar voor bent. 

En dan is er nog Fase 4, de ontspanningsfase. Je spieren ontspannen volledig, het bloed trekt zich terug uit je geslachtsdelen. Tijdens deze fase kan je tijdelijk niet opgewonden raken. Dit kan een paar minuten tot zelfs een paar dagen duren. 

Uiteraard zijn niet al de symptomen van elke fase voor iedereen hetzelfde. Zoveel te beter je je eigen lichaam leert kennen, zoveel te beter heb je ook controle over je eigen genot en kan je spelen met deze verschillende fases. 

3 manieren om te leren Edgen.

Alleen

Sowieso is het het best om in het begin alleen te experimenteren met een nieuwe techniek. Op die manier ervaar je je eigen lichaam en je eigen gevoelens het best. Die kan je erna dan makkelijker doortrekken en gebruiken met je partner. 

 • Maar het jezelf gemakkelijk en zorg dat je er zin in hebt! Zorg er ook voor dat je in een ideale omgeving bent: er kan niemand per ongeluk binnen vallen, deuren op slot enzovoort.
 • Begin met masturberen. Gebruik je vingers, je handen, wat je wil.
 • Als je voelt dat je heel dicht bij je orgasme bent, stop dan met jezelf te stimuleren. Haal je handen weg en adem goed in en uit. 
 • Probeer je daarna terug te focussen op waar je in eerste instantie opgewonden van werd. Voel je verschil? Ben je meer opgewonden?
 • Begin daarna weer met jezelf aan te raken en met masturberen en herhaal de eerste stappen. Doe dit tot je het gevoel hebt dat je helemaal klaar bent voor je orgasme. 
 • Voel je verschil tijdens je orgasme? Probeer goed te analyseren voor jezelf wat je precies voelt. Voelde het anders dan anders? Was het intenser, duurde het langer? 

Met partner

Het kan heerlijk zijn om samen met je partner te Edgen of dit te doen voor elkaar. Communicatie is erg belangrijk hier (en eigenlijk altijd). Stel nooit iemand genot of orgasme uit, zonder daar eerst over te praten en er toestemming voor te krijgen. 

 • Zorg dat je partner opgewonden is. Dat kan door alle normale manieren van voorspel en ook met penetratie seks. Probeer oraal, je vingers, een speeltje, wat dan ook. 
 • Praat met elkaar! Laat je partner aangeven wanneer het orgasme eraan komt, zodat je tijdig kan stoppen met stimuleren. 
 • Stop met stimuleren tot je partner zich weer in de opwindingsfase bevindt. 
 • Herhaal dan de eerste stappen tot je partner klaar is om een orgasme te krijgen. (Ook hier: alles wordt beter met communicatie. 

Edgen met speeltjes

Het is het makkelijkst om eerst te leren hoe je je verschillende opwindingsfases kan herkennen. Dat kan met speeltjes, maar is soms makkelijker te herkennen via masturbatie met je handen. 

Het grote voordeel aan edgen met een speeltje is dan weer dat je makkelijker verschillende delen van je lichaam kunt leren kennen en ervaren. En vaak tegelijkertijd. 

Voor de penis

De FUN Factory Manta is een echte vibrator voor de penis. Je kan de flapjes laten vibreren rond de kroon van de eikel, de onderkant dus, en daar waar de voorhuid aan de eikel vasthaakt (of vast hing). Met veel glijmiddel erin, kan je de Manta ook heel goed gebruiken om een op- en neergaande beweging mee te maken. De vibraties geven je een ongekend gevoel, waar je mee aan de slag kan om je eigen gevoeligheid nog beter te verkennen.

FF_BRAND_2019-05_0924 Kleiner

Daarnaast is de Manta ook heel leuk om samen met je partner te gebruiken. De flapjes zijn ook heel aangenaam tegen de geslachtsdelen van de partner, tijdens het voorspel of tijdens penetratie. Je mag gerust creatief zijn!

Voor de Vulva/Vagina

20232982_10155560727899285_3242934342476815024_o

De Penguin is een klein en schattig speeltje dat werkt met luchtdruk golven in plaats van vibraties. Je plaatst het “mondje” over de clitoris en het speeltje zuigt als het ware aan je clit. Je kan spelen met de 11 verschillende snelheden en daardoor makkelijk tot bijna aan je orgasme gaan en het speeltje dan weer heel erg zacht zetten. En dan weer opbouwen. 

De nieuwe Be.One van FUN Factory is heerlijk om te gebruiken tijdens je masturbatie of samen met partner. Het speeltje past tussen je vingers en wordt dus als het ware een 6e vinger. Je kan het tipje gebruiken voor directe stimulans, maar ook je vingers gaan mee vibreren als je het speeltje vast hebt. Op die manier kan je het ook gewoon bij je standaard masturbatie- of streel-technieken houden. Met een extraatje dan, weliswaar!

Couple3_2
FF_BRAND_2018-08_0026 Kleiner

Liever inwendige stimulans? De Amorino is een speeltje dat je zowel inwendig als uitwendig kan gebruiken. Stimuleer je G-spot dankzij het gebogen hoofdje of leg het speeltje met rekje plat op je vulva voor een totale stimulans. Je kan het rekje van de Amorino trouwens ook laten vibreren tegen de eikel van de penis. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Veel plezier met het spelen en experimenteren!

En denk eraan: doe altijd rustig aan en praat goed met je partner. Er zijn geen verplichtingen. Een orgasme is geen doel op zich en de weg er naartoe is minstens zo leuk! 

Meer leren over Edgen en andere onderwerpen? Boek een FUN Party bij jou thuis!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *